onsdag 29 december 2010

Nynationalismen och socialdemokratin

Jag har svårt att tro att dagens socialdemokrati kan hitta tillbaka till en 40 år gammal version av sin ideologi, eller att de ens vill – den Mona Sahlin som Svante Nycander i det närmaste hyllar i dagens DN har ju själv sagt att hon ”gick med i Palme”. Att rulla tillbaka alla stolligheter från Palme och framåt för att hitta tillbaka till ett arbetarparti i Tage Elanders anda är nog inget dagens sossar är särskilt intresserade av. Dessutom har den strävsamma arbetarklassen redan hittat ett nytt hem i de nya moderaterna.

Mest intressant är ändå att Nycander ser Sverigedemokraterna som företrädare för en ”nynationalism”. Jag tror det är den bästa beskrivning jag hört hittills – kanske för att det inte är nedlåtande utan bara beskrivande.

Nynationalisten är ingen Hedin och verkligen inte en Geijer. Längtar han tillbaka till något är det snarare Per Albin Hansons och Tage Elanders folkhemssverige.

Så vart ska socialdemokratin gå när framtiden är inmutad av det nya arbetarpartiet och det förgångna kapats av nynationalisterna?

Inga kommentarer: