söndag 2 januari 2011

Upsala är bäst! (och måste förbli det)

Tidigare socialdemokratiske utrikesministern Jan Eliasson, numera gästprofessor ibland annat i Uppsala, menar i dagens DN att det är fel att svenska universitet numera tar ut en terminsavgift av studenter från länder utanför EU och norden. Att nya stipendier, finansierade av svenska staten, instiftats hävdar Eliasson är otillräckligt.

Vi måste "åtminstone sänka avgifterna" skriver han vidare i en argumentation som jag tycker mig kunna sammanfatta med det här citatet:

En miljon kronor för en avslutad utbildning är astronomiska belopp också för oss svenskar. Det motsvarar vad många välrenommerade universitet i USA skulle ta ut.

Min åsikt är att Uppsala är och måste förbli ett första klassens universitet. Jag är ledsen att en gigant som Eliasson inte verkar dela den övertygelsen, men det är ingen anledning för oss andra att nöja oss med medelmåttig högre utbildning i Sverige.

I nuläget erbjuder t.ex. indiska konsulter presumtiva studenter som inte kommer in på de lokala toppuniversiteten tjänsten att, för en mindre summa, söka alla gratisutbildningar i västvärden. Resultatet blir, förutom överbelastade antagningsavdelningar, att våra universitet fylls av studenter som inte kommer in någon annan stans.

Kanske är det så att Eliasons idealbild fungerar i hans föreläsningar, men på en hårt pressad ingenjörsutbildning är det antagligen få som gärna tar med en gruppmedlem som inte behärskar engelska i sin arbetsgrupp. Kvaliteten måste upprätthållas och studenter som inte håller måttet måste, oavsett anledning och ursprung, underkännas.

En sista blick på citatet får mig också att fundera på om Eliasson inte fallit i en klassisk, socialdemokratisk ”skattepengar är gratis” tankefälla.

Inga kommentarer: