lördag 17 juli 2010

Utan papper och fingertoppar

Att skriva sansat om flyktingmottagning är en utmaning. Många har väldigt starka känslor och åsikter kring ämnet och vill gärna läsa in saker i texterna som skribenten (d.v.s. jag just nu) inte hade tänkt sig. Låt mig därför börja med att klargöra två av mina grundåsikter i frågan:

  • När någon knackar på vår dörr och säger ”snälla släpp in mig, jag har ingen annanstans att gå” har vi en moralisk skyldighet att hjälpa dem.
  • Det finns över en miljard riktigt fattiga i världen. Många av dem har det antagligen dåligt, men vi kommer aldrig att kunna lösa fattigdomsproblemet genom att låta dem alla immigrera till Sverige.

DN berättar idag att migrationsverket har köpt in ny utrustning för att kunna läsa fingeravtryck från skadade fingrar. Behovet beskrivs så här:

Bland dem som sökte asyl i Sverige förra året hade 2 000 personer fingeravtryck som inte kunde avläsas. Hittills i år handlar det om 1 000 personer. Bland dessa finns, enligt Migrationsverket, en del som förstört sina fingeravtryck genom att slipa ner, skära av eller bränna sina fingertoppar.

Om man har gjort något så relativt desperat som att skada sina egna fingertoppar i syfte att inte kunna bli identifierad drar jag slutsatsen att man antingen:

  • inte har rent mjöl i påsen, eller
  • är på flykt från ett annat EU-lands havererade mottagningssystem.

Oavsett vilket så känns det långsökt att försöka lösa det här genom att köpa nya maskiner. Vad sägs om en helt ny flykting-, invandrings-, och biståndspolitik?

2 kommentarer:

Deevo sa...

Word. Har man skadat sina fingertoppar bör man avvisas utan någon prövning, men det kan kanske vara svårt att veta vart "flyktingen" ska skickas och det vill migrationsverket ta reda på. Bra initiativ. Själv bor jag på Östermalm, och lämnar alltmer sällan mitt habitat. Jag lider inte så mycket av invandringen mer än när jag ska betala skatt men jag kan förstå de som bor ute i förorten som får smaka på kulturberikningen på ett mer handfast och brutalt vis. Jag är för högt skatteuttag och höga bidrag till invandrarna för hur skulle det se ut om vi tog bort bidragen. Samhället skulle falla ihop av ännu mer kriminalitet. De invandrare som inte redan är kriminella skulle gå i sina bröders fotspår. Bidragen och sjukbidragen är invandrarnas främsta sätt att överleva, men också den främsta anledningen till att de kommit till Sverige. Glöm bort alla lösa påståenden om att de är "flyktingar". Det handlar om promille som kan klassificeras som flykting.

Mathias sa...

Hej Deevo!

Du vet väl att nästan 20% av befolkningen på Östermalm har utländsk bakgrund, så "kulturberikad" blir du nog redan där hemma. :-)

(http://www.usk.stockholm.se/tabellverktyg/tv.aspx?projekt=omradesfakta&omrade=sdo10)

//Mathias