söndag 9 januari 2011

Lammhult möter Handels

P J Anders Linder återger i dagens söndagskrönika i svenskan delar av vad Jens Spendrup talade om på årets Möbelriksdag i Lammhult:

Han berättade om en gästföreläsning på Handelshögskolan i Stockholm, där professorn tagit honom åt sidan i kaffepausen och sagt att de här studenterna nog inte var så intresserade av allt det här om att driva eget. De vill inte bli företagare, förklarade professorn, utan de vill bli tjänstemän i finansvärlden; de vill bli rika. Det är ingen rolig inställning, menade Spendrup, och där hade han Möbelriksdagen med sig.

Man kan naturligtvis notera att Jens Spendrup är åtminstone tredje generationens Spendrup i familjeföretaget. Det hade varit mer överraskande om han valt finansvärlden för sin karriär. För den som är född i rikedom kanske det oberoende som en ordentlig hög fuck-off-pengar kan ge är väldigt abstrakt, men jag tror att handelsstudenterna har gjort sina beräkningar på ett rimligt sätt.

En genomsnittlig svensk VD tjänar strax över 900.000 svenska kronor om året medan genomsnittslönen på Goldman Sachs ligger på knappt 4 miljoner per år. (Nyutexaminerade kan dock tjäna så lite som 1,5 miljon sitt första år.)

Handelskidsen vill tjäna pengar istället för att leka företag. Ingen rolig inställning tycker man i Lammhult. Nähä.

Inga kommentarer: