onsdag 28 december 2011

Är ansvar orättvist?

När man är 18, 19, och 20 är man gammal nog för att få rösta och att få ta värvning i armén. Då är man även gammal nog för att kunna dyka upp på den gymnasieutbildning man har valt, eller att ta konsekvenserna av att inte vara där.

Den fria gymnasieskolan är ett erbjudande. Den som tackar nej till det erbjudandet kan naturligtvis inte få studiebidrag, även om det även innebär att den myndige medborgarens föräldrar får ett sänkt flerbarnstillägg.

Dagens nyheter skriver ”Skärpta regler slår hårt mot skolkares familjer”. Nja, ”Skolkande 19-åringar minskar föräldrarnas barnbidrag” kanske vore lämpligare? Men vem skulle Annika Carlsson på DN tycka synd om då?

Biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni säger att en översyn är på gång, vilket DN kommenterar med:

”Utredningen beräknas vara klar till hösten. Men innan en lagändring kan träda i kraft hinner många familjer drabbas av det orättvisa systemet.”

Om slutar studera och börjar jobba istället så får man inte länge studiebidrag. Om man slutar studera och sitter hemma och spelar tv-spel får man inte heller studiebidrag. Jag ser ingen orättvisa någonstans.

Inga kommentarer: