lördag 2 februari 2008

Expert eller tyst?

Nathan Shachar skriver i sin krönika i DN om hur svårt det är att förutsäga framtiden i mellanöstern. En den lite mer tillspetsade ”påannonsen” lyfts meningen där han inte utan frustration skriver att ”I Sverige behöver man inte vara expert för att yttra sig om Mellanöstern” fram.

Det är en intressant tanke att endast experter skulle ha rätt att yttra sig, och jag antar att han menar att backa från den åsikten när han längre ner skriver att när det gäller framtiden är även Mellanösternexperter ”lika hjälplösa som den mest förvirrade amatör”, men jag kan inte undgå att ändå fundera på hur en likande argumentation skulle låta om man istället diskuterade t.ex. kärnkraft?

Naturvetenskapen gör ju helt andra anspråk på att förutsäga framtiden. Frågan om "Vilka grundämnen tror du kommer att dominera år 999999?" är långt ifrån meningslös utan hanteras relativt framgångsrikt inom den kosmologiska standardmodellen. (Väte är ett hett tips.)

Om Shachar tycker att kosmologi är meningsfullt eller inte kommer jag nog aldrig att få redan på, men jag kan inte undgå att notera att han är mycket nära att uttala sig om det.

Inga kommentarer: