lördag 27 mars 2010

Flyktingbarnens egna mål?

Att skriva om flyktingfrågan är, som Hanne Kjöller i gårdagens DN påpekar svårt. Samtidigt visar hon tydligt på behovet av diskussion.

De ensamkommande flyktingbarn som i första hand är ensamma i värden och bara har råkat hamna i Sverige torde, som migrationsminister Tobias Billström tydligen föreslagit, utan problem kunna skickas till ett bra, Sverigefinansierat, barnhem i sitt hemland. Om inget skyddsbehov föreligger bör vi rimligen behandla föräldralösa barn som inte är medborgare lika, oavsett om de är medborgare i Afghanistan, Somalia, eller USA.

Barnens mål kan inte rimligen vara att hamna på barnhem i ett kallt land långt hemifrån där de inte känner någon och inte kan språket. Gudmundsson pekade ju nyligen på de bisarra kostnader som uppstår när barnen ska inhysas i Sverige. För samma summor bör vi kunna ge dem både en bra start i sitt hemland och ett rejält stipendium för studier på ett svenskt universitet när de blivit äldre. Det borde till och med kunna skapas extra platser för barn som inte flytt till Sverige först.

Inga kommentarer: