måndag 23 april 2012

Centern älskar skatter

Som någon skrev i ett kommentarsforum:

"Vad tror hon att bilen är? Någon sorts åkattraktion på ett tivoli?"

Annie Lööf gick till en början ut hårt som en liberal partiledare. Förebilden var Margret Thatcher. Tyvärr verkar det mest ha varit prat.

dagens DN debatt skriver nu glesbygdspartiet Centern om hur de vill beskatta småstädernas bilförare hårdare.

Logiken är den vanliga socialdemokratiska. Högre skatter ger mer makt åt politiker och tjänstemän som då kan bygga ett bättre samhälle utan att folket lägger sig i. Vem finns det kvar att rösta på om man vill ha mindre statlig klåfingrighet?

Jag åkte buss till jobbet i morse till en av de småstäder där Lööf vill sätta upp sina tullar. Bussen var sen och full. Busschauffören verkade stressad och skrek åt folk att kliva bort från dörrarna. Körningen var ryckig – folk höll på att ramla. Förkörsrätten utnyttjades skoningslöst för att preja andra bilister.

Jag ser Lööfs längtan efter planekonomi. När jag stod och väntade på bussen, och det blev ju en stund, åkte bilarna förbi. Luftkonditionerade och trevliga, men oftast bara med en person i varje. Kanske ett litet förbud eller en liten skatt skulle kunna hjälpa plebejerna i rätt riktning?

Samtidigt ser Lööf åtminstone delar av problemet:

Vi ska heller inte glömma alla de pendlare som dagligen upplever hur deras tid går åt till bilköer och tågförseningar i stället för tid på jobbet eller med familjen, vilket är både frustrerande och kostsamt. Allt detta kräver målmedvetna politiska åtgärder.

Åtgärden blir tyvärr: Böter och att stå som packade sillar i varma trånga bussar som inte kommer i tid. Allt medan Lööf och hennes skattbetalda chaufför svischar förbi i bussfilen.

Inga kommentarer: