lördag 2 april 2011

Hitler, Israel och Facebook

Det finns mycket skit på internet. Både SvD och DN rapporterar idag att Facebook stämts för att en grupp med en miljon medlemmar tydligen förespråkat en tredje intifada.

Jag tog skärmbilden nedan för strax över ett halvår sedan. Tanken var att illustrera hur även relativt extrema yttringar tog plats i sociala mainstreammedia som Facebook. Kanske är den tiden över nu.

Framgångsrika sociala mediers globala natur gör det extra spännande när åsikter som inte är särskilt kontroversiella i ett lokalt sammanhang (jag antar här att det finns platser i t.ex. mellanöstern där det inte är kontroversiellt att säga att man hatar Israel) vädras globalt. Det kolliderar sedan med våra (eller amerikanska) lokala värderingar och regler. Eventuellt vore det till och med olagligt här hemma att säga att man hatar Israel, att det inte är normalt att vara judisk och sedan illustrera det med en bild av Adolf Hitler. Osmakligt är det åtminstone.

Nu stäms Facebook. Kanske vore det rimligare att stämma den som skapade gruppen? Men det skulle kräva lagar lika globala som Facebook, vilka i sin tur måste vila på globala värderingar.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det var en svår nöt att knäcka.