torsdag 21 april 2011

Nyspråk, högerspöken och statskontroll?

Håkan Juholt verkar ha aktiverat talskrivaren från kongressen igen. Kulturfrågor är kanske ofarliga, och vänsterperspektivet på dagens DN debatt är tydligt. Juholt avslutar till och med vänsterns eget saluto romano:

”Ett annat samhälle är möjligt.”

Som om vi inte redan levde i skuggan av den socialdemokratiska 1900-talet. Vi vet hur det socialdemokratiska idealsamhället ser ut, och visionen tar avstamp i det förlorade paradiset:

”Under lång tid har det ansetts självklart att konsten och kulturen inte kan överleva och vara fri om den hänvisas enbart till marknadens krafter eller ett fåtal mecenaters välvilja. Likformighet, utarmning och kultur som elitprojekt blir resultatet.”

Som vi minns från TV-monopolets tid då likriktning aldrig förekom och inga eliter försökte ”utbilda” medborgarna. Fri television liksom.

Juholt menar vidare att:

"Det behövs fler oberoende röster i det offentliga samtalet."

Här ska dock oberoende, liksom ”fri” i ”fri teatergrupp”, tydas statsfinansierad. En politiskt tillsatt grupp delar ut skattepengar till ”lämpliga” projekt. Nyspråket flödar.

Högerspöket Timbro flaxar förbi, men den här talskrivaren verkar dock inte fått tillgång till penningpåsen eftersom antalet konkreta förslag stannar på noll. Vill man ta bort entréavgifterna på huvudstadens museer? Var det allt?

Inga kommentarer: