söndag 16 maj 2010

Bildernas ideologi

DN Kultur publicerar i vanlig ordning utmärkta texter som sedan inte kan diskuteras på något rimligt sätt eftersom de inte läggs ut på nätet. Jag antar att de tänker sig att man ska köpa särtryck och träffas på torsdagar för att diskutera texterna i ABF:s studiecirklel kring samtiden. Kanske gör de istället sig själva irrelevanta.

I dagens kultursöndag skriver Kajsa Ekis Ekman om ett glapp mellan ord och bild när kvinnor skildras:

När tennisproffset Venus Williams intervjuas i en sporttidning får hon respektfulla frågor om sin backhand och ATP-rankning. Men på omslaget har hon en rosa bikini, förförisk blick och se knappast ut som en tennisspelare.

Ekman menar att samma sak kan ses i privata bilder:

På sajter som snyggast.se poserar unga tjejer och gör sitt bästa för att se ut som bombnedslag, medan de unga killarna ser ut som hösäckar i keps.

Jag tycker att Ekman säger något viktigt när hon påpekar att bilderna uttrycker en ideologi och att värderingar som inte kan skrivas i ord i bilderna ibland visar sitt ganska fula tryne.

På framsidan av DNs egen sportbilaga ”Mera Sport” finns idag en stor bild på fotbollspelaren Zlatan Ibrahimovic när han kliver i en blänkande Porsche Panamera turbo. Även det en tydlig bild av vad som egentligen krävs av ”hösäckar i keps”.

Inga kommentarer: